PROJECT 

 BUNSCHOTEN 

Peter en Esther zaten vers in hun nieuwbouw huis toen ze mij benaderden voor het ontwerpen van hun tuin, gelegen aan water. Met de wens om er een kindvriendelijke tuin van te maken - wat Peter betreft wat strakker, maar voor Esther mocht het wel een echte pluktuin worden. Hun inspiratie vonden ze in de dierentuin, waar je overal kastanjehouten paaltjes als borderafsluiting tegenkomt, dus die ging sowieso op het ideeënbord. Verder was er een trampoline beloofd en wilde Esther graag een moestuin (maar wel zo flexibel dat in het geval moestuinieren toch niet zo haar ding blijkt te zijn, er iets anders van gemaakt kan worden). Een veranda stond ook al op de planning, en een stuk gazon zou ook wel fijn zijn.

 WENSEN 

'Het resultaat is boven verwachting: we krijgen heel veel complimenten over onze mooie groene tuin.' - Peter & Esther

veranda met bestrating en klimhortensia bovenlangs

verhoogde ronde 'bloembakken' van kastanjepalen

moestuin met verhoogde bak en leibomen

schommels onder begroeide pergola

border met

viburnum

 PROGRESS 

 BEFORE 

'Echt een aanrader en waar voor het geld. Een heel relaxed idee dat je het uit handen kan geven en voor de lol kan Pinteresten; en niet omdat het moet.'

Het is een avontuurlijke tuin geworden met een warme en landelijke sfeer. Door de hele tuin ligt bestrating van gebakken waaltjes in visgraatverband. Onder de veranda, die warm wit gebeitst zal worden net als de rabatschuttingen, liggen grijze betonnen Schellevis tegels in halfsteensverband. Naast de veranda komt de moestuin, met een pergola voor een schommel en fruitleibomen tegen de schutting. De regenton ernaast zorgt voor water voor de moestuin. In de moestuin staat een verhoogde bak van zwart gebeitst douglashout. Daarin staan eenjarige bloemen net zo mooi, dus de moestuin mag ook een bloementuin worden. Over de breedte van de tuin komt een schapenhek van kastanjehout, en daar tegenaan staat in de moestuin nog een stukje border met zowel vaste planten als eenjarige bloemen.

Rondom het gazon staat een border over de hele diepte van de tuin met een afsluiting van kastanjepaaltjes. Die beginnen hoog vanaf de gevel, en zijn lager richting het einde van de tuin. Daarin staat twee keer een Viburnum bodnantense 'Dawn', voor bloemen en kleur in de winter en schaduw in de zomer, en verder onder andere grassen voor een herfst- en wintersilhouette en vlinderstruiken (laag! wit!) met mooie langbloeiers zoals Anemone en Verbena. In de lente staat de hele border vol met bollen, zoals narcissen, natuurlijke tulpen zoals tulp 'Apricot Beauty' en 'Exotic Emperor', Camassia (indianenlelie) en Alliums (sierui). In de verhoogde cirkels staan meerstammige Krentenboompjes (Amelanchier lamarckii) met grassige Luzula er om heen. 

 PLAN 

o.a.

+ Anemone hybrida 'Elfin Swan'

+ Buddleja davidii 'Buzz Ivory'

+ Miscanthus sinensis 'Adagio'

+ Pennisetum orientale 'Robustus'

+ Verbena bonariensis

+ Camassia cusickii

+ Allium 'Mount Everest'

+ Narcis mix

+ Tulipa mix

 PLANTENLIJST 

Het hele jaar door plukken! Van appels, peren en krenten tot bloemen en ingedroogde grassen na de winter.

Benieuwd naar wat ik kan betekenen voor jouw tuin of buitenruimte? Kijk hier voor mijn PROJECT GUIDE of stuur een bericht.

© 2019 design by Judith van Lent.

Portraits by Hanke Arkenbout. Photography by Studio May & June unless stated otherwise.

  • Instagram - White Circle
  • White LinkedIn Icon
  • Pinterest - White Circle