Mark en Lieneke verhuisden afgelopen winter naar een nieuwbouwhuis in Amersfoort en met drie jongens in huis realiseerden ze zich dat die tuin héél rap dicht moest: bouwzand + nieuwe houten vloer + drie koters = geen goede combinatie. Daar kwam ik in beeld. Het verzoek was om er een tuin van te maken die groter leek dan hij is en met veel, heel veel bloemen. De meeste klanten die bij mij aankloppen hebben één vurige wens: het hele jaar door een interessante tuin. Bij Mark en Lieneke was dat niet anders, en dan had vooral Lieneke ook nog deze droom: leren tuinieren. Een mens naar m'n hart.

 WAT VOORAFGING 

pergola met

houten vlonder

 PROJECT 

 AMERSFOORT 

+ trampoline

+ ruimte voor veel mensen

+ weinig schaduwvorming

+ veel plukbloemen

+ bestrating in visgraat

+ leren tuinieren

 WENSEN 

trampoline

borders met vaste planten

en eenjarigen

ingebouwde bank in verhoogde bak

Het is dan wel geen rechte lijn naar de uitgang, maar juist daarom lijkt de tuin groter en uitdagender.

 PROGRESS 

 BEFORE 

De tuin is nog in aanleg, maar toch zie je al duidelijk de contouren van het ontwerp ontstaan. Mark heeft mij en Lieneke verguisd om het idee de casco tegels te hergebruiken en er een visgraatpatroon óm heen te leggen (sorry, Mark, was veel werk hoorde ik, oeps). Mijn idee was om niet in de lengte van de tuin te werken, maar in de breedte van het huis. Overdwarse lijnen dus. Het Nederlandse 'model' voor tuinen is links en rechts een border met in het midden stenen of gras, maar hier was geen gazon nodig (dat schept mogelijkheden!) en dus was er ruimte voor een mini doolhof. Die overdwarse beplantingsvakken geven verborgen stukjes, maar wat er in komt te staan is vrij transparant zodat je er nog wel doorheen of overheen kunt kijken. 

De trampoline is rechthoekig in plaats van rond en heb ik geplaatst tussen twee kleine vakken met beplanting. Zo hoef je vanuit huis niet naar een zwart vlak te kijken, maar zie je je kinderen nog wel springen wanneer ze bezig zijn. Verder komt er een pergola die we licht zullen laten begroeien om zo min mogelijk zon te verliezen, en komen er op dezelfde manier nog drie bogen door de tuin. Sommigen begroeid met Clematis en eentje kaal zodat er een schommel of stoel aan kan hangen. Over die Clematis gesproken: in deze tuin vind je er maar liefst drie van, allemaal bloeien ze anders en op verschillende momenten. Verder staan er twee kleine bomen en een scala aan vaste planten, gecombineerd met bollen en eenjarigen (want daar durft Lieneke zich wel aan te wagen!). Waar het soms juist rust geeft om een paar soorten te kiezen, wil ik hier juist heel erg veel variatie. Dat betekent dat er geen groepen van dezelfde soorten planten staan, maar gemengd door de border, als een soort veldboeket. Zo kan ik veel soorten kwijt, en heeft Lieneke onwijs veel te plukken. Op naar een jaarrond bloeiende tuin! 

 PLAN 

Altijd iets te zien: winterbloeiende Viburnum, bloesem in de lente, volop bloemen in de zomer, en ingedroogde grassen en bloemen in de herfst.

o.a.

+ Echinops ritro

+ Verbena macdougalii 'Lavender Spires'

+ Briza media

+ Aquilegia 'Black Barlow'

+ Gillenia trifoliata

+ Persicaria bistorta

+ Geum 'Apricot Pearl'

+ Heel veel narcissen, tulpen en alliums

 PLANTENLIJST 

Benieuwd naar wat ik kan betekenen voor jouw tuin of buitenruimte? Kijk hier voor mijn PROJECT GUIDE of stuur een bericht.

© 2019 design by Judith van Lent.

Portraits by Hanke Arkenbout. Photography by Studio May & June unless stated otherwise.

  • Instagram - White Circle
  • White LinkedIn Icon
  • Pinterest - White Circle