WAT VOORAFGING 

Jan-Willen en Kimberley mailden mij in het begin van het jaar met de vraag of ik iets zou kunnen met een piepklein tuintje net buiten Amsterdam - en het moest zo GROEN mogelijk worden. Nou, daar weet ik wel raad mee. Want zodra er geen gazon nodig is, kunnen we opeens heel veel kanten op met een mooi design vol beplanting. Na een belletje bleken we enorm op één lijn te zitten en kreeg ik min of meer carte blanche voor de tuin. Jan-Willem en Kim waren mijn eerste (en tot nu toe enige) klanten die geen enkel puntje van verbetering konden bedenken, en dus waren we met ons ontwerp héél snel klaar. Het beplantingsplan staat vol met eetbare planten en ook alle bomen zijn eetbaar - een krentenboom, vijg, abrikoos en (niet eetbaar, wel besjes voor vogels) de vogelkers (Prunus padus). 

+ buitenkeuken

+ heel veel groen

+ kruiden en eetbare planten

+ diervriendelijk en duurzaam

+ flexibele oplossingen voor zitten met gasten

 WENSEN 

buitenkeuken met een klimmer bovenlangs

Een kleine tuin hoeft helemaal niet te betekenen dat je moet inleveren op functionaliteiten: dit ontwerp maakt de tuin veel groter dan 'ie is, en geeft veel hoekjes en bochtjes om van alles te ontdekken.

 PROJECT 

 HALFWEG 

fruitleibomen voor meer privacy en een 'verrassingspaadje'

kruiptijm langs de tegels

middagzon tegenover de eilandborder die vol kruiden staat, met een abrikoos in het midden

vlonder van duurzaam hout met een begroeide pergola voor meer schaduw

Voor deze tuin wilde ik een vrij wild en organisch gevoel creëren - de vormen zijn rond en de eilandborder in het midden geeft de illusie van een grotere tuin. Al die borders zijn weelderig van soort, met veel bollen in het voorjaar, en mooie zomerbloeiers die vaak ook eetbaar zijn. De verschillende kleine bomen helpen om wat meer privacy te ervaren in de tuin, want er staat nu eenmaal een huis heel dichtbij aan de achterkant. 

Er is geen bestrating, op de losse langwerpige tegels in het grind na. Het grind werkt water beter weg, waardoor de grond die er onder zit niet volledig afsterft qua bodemleven. Ik heb gekozen voor een heel klein soort grind in een beige mix, dat maakt dat het in de winter niet te koel en grijs oogt, en de kleine steentjes lopen makkelijker. 

Aan het huis komt een nieuwe vlonder van duurzaam hout met een mooie zwarte pergola. Op het terras komt een maatwerk bank van hetzelfde hout, waar een opklaptafel (maar dan mooi, van Fermob) aan geschoven kan worden als er gegeten moet worden, maar wat ook weer aan de kant zodat het meer een loungesetting wordt. Al het andere houtwerk wordt in een Engelse grijsgroene kalkkleur geschilderd, inclusief de houten tuindeur. Er komt zelfs een klimroos die er langs mag groeien! Als dat niet romantisch is weet ik het ook niet meer.  

 PLAN 

 BEFORE 

Benieuwd naar wat ik kan betekenen voor jouw tuin of buitenruimte? Kijk hier voor mijn PROJECT GUIDE of stuur een bericht.

© 2019 design by Judith van Lent.

Portraits by Hanke Arkenbout. Photography by Studio May & June unless stated otherwise.

  • Instagram - White Circle
  • White LinkedIn Icon
  • Pinterest - White Circle